Kom alltid ihåg att du är unik

NORDIC SHAPE OPEN 2019

''Kom alltid ihåg att du är unik. Precis som alla andra''

Nordic Shape Open på Kistamässan var en skön upplevelse, godkända startfält, bra organisation med ett härligt backstage utrymme. Våra förväntningar var inte höga men vi blev överraskade av att några tävlande höll så hög kvalité. Vi var ju redan på inregistreringen under fredagen och såg smakprov på vad som komma skulle. Även om inte startfältet var så stort så fanns det de som stack ut. Cirka 130 starter är inte dåligt för en tävling som körs för första gången. Vi hoppas på  en återträff 2020.

Något som inte var bra ur bedömningssynpunkt var ljuset. För oss som fotografer var det perfekt på mitten av scen, men för atleterna som hamnar på ytterkanterna -bedrövligt. Som vi ofta påpekar så gillar vi själva tävlingen och i sådant ljus blir det inte rättvist. Samtidigt är vi glada för att slippa lila eller grönt ljus som far runt på scen.

Under själva tävlingen så fick vi uppleva några äventyr, Wellness Fitness, Classic Physique, en vann och en kom sist. Återkommer till dessa lite längre ner.

Placeholder imageEn som satsar på Men's Physique och en som satsar på Bodybuilding. En fredagkväll i Kista.

Placeholder imageDet var inga långa köer vid inregistreringen men ändå bra med deltagare för att vara en tävling som kördes för första gången.

Placeholder imageAtt hamna på kanten var inte till en fördel under lördagen. Skuggorna blev riktigt tongivande och svårt för domarpanelen att avgöra vem som var bäst. Man flyttade fram och tillbaka på folk beroende på var ifrån direktiven kom. Vi illustrerar med Jari Saukko.

sweden grand prixIngen kunde klaga på Backstageområdet, snyggt jobbat.

sweden grand prixNär vi var backstage fick vi syn på en T-shirt. Som hade en av våra bilder på bröstet!

gym621Keivan vi är så stolta! T-shirten satt på Sveriges bästa just nu, Keivan Gomanian som skall på VM
5 september och repsentera Sverige.

SM KVAL ?

Det har ju talats mycket om att detta skulle vara ett ”SM kval” nu är det ju inte riktigt så. I sveriges tävlingsagenda finns inga specifika SM-kval, däremot är det sista möjligheten att kvala in till årets SM, kvalreglerna är betydlig mer generösa för att ta en plats i startfältet på Svenska Mästerskapen. Om man är intresserad av hur det fungerar kan man läsa mer på www.ifbbsweden.se Av 130 tävlande så är det kanske 10-15 som med start här är kvalade för SM, resten är redan klara.

gym621Artur Akimov var en av de som kvalade för att senare kunna göra en SM start. Artur har tävlat på SM och även blivit guldmedaljör men då i en veteranklass. Han behövde ställa upp i en seniorklass på någon tävling, nu är det gjort och du är redo för att tampas med seniorerna.

gym621Tävlingsdagen började med en ny bekantskap som Speaker, Chris Long.

Placeholder imageBikini Fitness juniorer. Det var inte många men tjejerna i toppen var bra, här korta klassen från vänster Jessica Oskarsson silver, Frida Lindholm Guld och brons till Alice Öhling.

äventyr 1 wellness

Det sätter sig inte, Wellness Fitness fick ingen bra start i Sverige, man hittar inte riktigt rätt. Vi har nu sett ett antal tävlingar i Sverige och på internationella tävlingar och det är stor skillnad. Man hittar inte ramen för klassen. Redan från början hamnade vi fel, det talades om rumpor och ben, visst! men överkroppen behöver också hänga med. De internationella reglerna som de svenska anger att "judges will be assessing the overall physique for the degree of proportion, symmetry, balance, shape and skin tone", det är steg 1. Det betyder inte att du kan strunta i dieten, inte att om jag inte klarar Bikini krav så kan jag tävla i Wellness, det betyder inte att du kan ta ledigt från gymmet. När du tävlar skall du ha en kroppslig helhetstonus åtstadkommen genom fysisk träning och diet. Tre tjejer hade uppnått någon del av kraven, alla tre har bra förutsättningar att lyckas i grenen (Matilda Hjalmarsson, Linn Blomberg och Olga Isaksson). På tidigare tävlingar har vi sett en eller två som har rätt ram och förutsättningar, så det går framåt. Men ävetyret Wellness Fitness fortsätter.

gym621Matilda Hjalmarsson bra förutsättningar i Wellness Fitness

gym621En till tjej med ram för Wellness Fitness, Linn Blomberg

Äventyr 2 Classic Physique

Vi hade sett en variant av klassen på Alströmerpokalen men nu skulle det vara på riktigt för första gången, under SBFF:s vingar. Då förväntar man sig att domarna skall vara pålästa, men så var inte fallet. Vad är Dubbel Biceps med vakummage? När alla kom in fick de samtidigt göra poseringen "Vacuum Pose" som ingår i de obligatoriska poseringarna för klassen, hoppsan säger vi igen.

Vacuum Pose är som alla andra poseringar också kan du, eller så kan du inte, den skall inte bedömas specifikt utan bedömas som vilken posering som helst. Det finns dom som slår en "Front Double Biceps" på helt olika sätt. Några vet exakt hur man skall tillfredställa domarpanelen, andra kör en som man gjort hemma på gymmet och det blir oftast inte riktigt bra.

gym621Classic Physique en ny gren!

Classic Physique blir ännu en klass som ligger så nära de andra som gränsar till Bodybuilding och behövs inte i vår lilla ankdamm. Vi pressar ihop klasser där deltagarna får svårt att välja, några väljer den nya grenen Classic Physique för att de inte orkar pressa ner vikten tillräckligt och kommer in i lite sämre form än väntat. Går man från andra hållet Bodybuilding väljer några denna klass för att man tycker att man är för liten mot de man stått tidigare och många som kommer från den sidan passar bäst i just Bodybuilding eftersom många saknar det många klassar som en klassisk fysik. Resultatet blev att det var få deltagare i Classic Bodybuilding- sex sammanlagt i båda längdklasserna, Classic Physique -sju deltagare i båda klasserna och i Bodybuildingklassen -tio deltagare.

gym621Det är väl lite åt detta håll man vill komma med klassen. Klassiska linjer, en smalare midja än i Bodybuilding och lite mer muskler än i Classic Bodybuilding. Killen heter Noah Risch och kommer från Luxenburg och är Europa Mästare.

Bikini Fitness & Body Fitness

Båda klasserna innhöll några höjdare, ja faktiskt flera,som vi sagt tidigare några juniorer var riktigt bra. Frida Lindholm vann en juniorklass och kom fyra i en seniorklass. Evelina Närdin såg vi redan på Alströmerpokalen i sommras. Då skrev vi i Body "Till sist vill vi gratulera sverige till att vi nu har en till toppatlet. Evelina Närdin som vann korta Bikini Fitnessklassen och naturligtvis även tog hon hem overallen. Något så här bra förväntar man sig inte att få se på en nybörjartävling." Vi kan bara konstatera ännu en gång Grattis Sverige.

Body Fitnessklassen visade upp två topp atleter Josefine Malmgren över 163 cm och veteranen Christina Nilsson i klassen under 163 cm, Christina vann både sin veteran och tog en andra plats i seniorklassen på SM förra året. Nu fick hon vika ner sig i overall:en som Josefine tog hem. Båda är anmälda till SM, så det ser vi fram emot.

Placeholder imageOverall segraren i Bikini Fitness, Evelina Närdin

gym621Overall segraren i Body Fitness, Josefine Malmgren

Äventyr 3 en vann och en kom sist

Innan du läser hela texten, båda tjejerna var bra, men borde haft ett värdigare motstånd. Av någon anledning slog man inte ihop klasser med för få deltagare. Motiveringen som vi tror att den är: Att atleterna skall få mer tid på scen. Hur man får ihop det är en gåta. I Bikini Fitness up to 172 cm var det två i klassen, i klassen över var de tre. Om de hade slagit ihop klasserna hade alla fått mer tid på scen, och förhoppningsvis någon mer särbedömning. Även priscermonin skulle ge mer tid på scen, atleten står längre tid på scen när fler placeringar skall delas ut. Däremot om man inte slår ihop så små klasser, mindre tid för de tävlande på scen och ett längre tidsschema totalt. Det är klart är man ute efter endast en medalj så går man säker i båda klasserna men vill man möta ett värdigare motstånd och tävla så är inte detta rätt melodi. Samma äventyr var det att beskåda de två klasserna Classic Bodybuilding 3 tävlande i korta och 4 i långa.

gym621Två tjejer som var bra och var värda en större uppmärksamhet och mer värdigt motstånd och lite mer tid på scen.Frida Waernborg och Alice Andreasson

gym621Ute bland utställarna fanns en liten scen där det dök upp några gästposörer, här Pierre Chamoun.

gym621Kamerer i luften när gästposörerna klev upp.

gym621En atlet som vi vill HYLLA är Sari Gharib som efter seger i Men's Physique up to 178 cm i Overallklassen bar upp sin överman Anantachai Sornsang på scen. Snyggt jobbat!

gym621 Anantachai Sornsang var bra och tog hem tre titlar Men's Physique junior, Men's Physique up to 174 cm och overalltiteln.

gym621Vi undrar varför svenska domarkåren har svårt för muskler. Filip Dimitrov är betydligt grövre i muskelaturen än många av hans motståndare, hans fysik har sådant som efterfrågas på den internationella scenen. Filip får endast statuera exempel här, men vi har sett det fler gånger under svenska tävlingar, för mycket muskler prioteras ner. Visst du kan vara för stor för en gren, men varje gren bör bedömas efter internationella mått.

gym621Jonni Durlind (vi känner ju dig. så ta inte åt dig för mycket) men vi satt bredvid en U-båts kapten som är välkänd i branschen. Han berömde ditt arbete som Stagemaster "det bästa jag sett på en svensk scen, han jobbar som en militär". Vi har ju sett olika varianter av Stagemasters på svenska tävlingar och det gick ju bättre än första gången. Så när du ändå är uppe i varv med domarkommittén och som internationelldomare styr upp de sista detaljerna i uppdraget. Frågor ställer du till Roger.

gym621Två byggare som visade på klass möttes i Overallen. Här hjälper Adam Littwin, Niro de la Rua att få ordning på lårmuskulaturen.

gym621Så tackar vi för en trevlig lördag och en bra arrangerad tävling Maria, Sharam och Reza. Det ryktas  redan nu att ni är tillbaka nästa år, vi hoppas vi syns då.

Noterat

1.  Man träffar många proffs en sån här helg! Nej vi menar många som skall bli proffs. Klart, har man vunnit Battle of Scandinavia eller Better Bodies Challenge så är steget inte långt till en lång och framgångsrik karriär i proffscirkusen.

2. Man träffar även många som var värda segern. Är man störst, hårdast, har bäst struktur, passar perfekt in i klassen och har flera helt opartiska kompisar så skall man såklart vinna. Har man dessutom en coach som kan reglerna och har bättre omdöme än nio domare så skall man självklart stå högst på pallen.

3. Vem dödade självbilden

4. När vi ändå är igång. Det finns några klasser till att införa på herrsidan. Internationellt finns klasserna Games Classic Bodybuilding och Muscular Men's Physique.

5. Nu ropar Eddie Bergkvist att det är tid för en riktig hamburgare. Bara att rätta in sig i ledet när man längtat efter något vegitarisk hela helgen.

 

 

 

 

Reportage 2019

KOM ALLTID IHÅG ATT Nordic Shape Open 2019

Reportage 2018

BLANDAD KOMPOTT Better Bodies Challenge 2018

SPANSKA FLUGAN Sweden Grand Prix Malmö 2018

Europa Mästerskapen 2018 och LICOR 43 Santa Susanna 2018

Alströmerpokalen eller TIDSMASKINEN i Alingsås 2018

JÄRNKOLL på Saint Iron Göteborg 2018

Ett SM utan BJÖRNFÄLL Västerås 2018

Tyngre VII, LÅNG DAGS FÄRD MOT NATT Nordiskamästerskap Kista 2018

Halloween BOO! Göteborg 2018

TILLBAKA PÅ BANAN Luciapokalen Stockholmsmässan 2018

RUTINERADE RÄVAR i Tarragona Masters VM Spanien 2018

Reportage 2017

HISSA OCH DISSA Vad var bra, Vad var dåligt 2016

När Delta Gym fyller år undrar vi? VEM ÅT UPP TÅRTAN

Europa Mästerskapen. LOUBOUTIN & WALDEMAR Santa Susanna Spanien 2017

Tyngre VI. PURPLE RAIN Solna 15-16 sep 2017

Arnolds Classic "THE HOTTEST PLACE"  Barcelona 20-24 sep 2017

Svenska Mästerskapen EN MAXAD TÄVLING Västerås 29sep-1okt 2017

Herr VM BLAND DE BÄSTA Benidorm 3-6 nov 2017

Fitness VM. VIVE LA AIR FRANCE Biarritz Frankrike 1-3 dec 2017

reportage 2016

Better Bodies Challenge NYKOMLING! Stockholm 5 mars 2016

Sweden Grand Prix INVÄGNING Malmö 15 april 2016

Sweden Grand Prix. Vilket STARTFÄLT. Malmö 16 april 2016

Europa Mästerskapen.MECKA. Santa Susanna Spanien 4-8 maj 2016

Europa Mästerskapen. LÅNGA DAGAR. Santa Susanna Spanien 4-8 maj 2016

Svenska Mästerskapen FIKA OCH SKRUV Alingsås 17-18 september 2016

Arnolds Classic Europe HE IS BACK! Barcelona 23-25 september 2016

Svenska Mästerskapen NÅGOT HÄNDE Västerås 1-2 oktober 2016

Tyngre Classic IV COWBOYHATT OCH TIGHTS Solna 15-16 oktober 2016

Nordiska Mästerskapen MEDALJREGN i Alingsås

VM Bodybuilding / Classic Bodybuilding FAMILY Benidorm Spanien 3-7 november

Luciapokalen FÄRG OCH FORM Älvsjö 25-27 november 2016